Olika moderkort har olika anslutningskontakter för processorer vilket innebär att processor anslutningskontakter måste passa ihop med moderkortets anslutningskontakter. Moderkorten har två olika anslutningskontakter där processor ska anslutas till.
- SLOT eller kortplats ordnad i en linje.
- SOCKEL eller socket på engelska. En ZIP (Zero Insertion Force) fyrkantig kontakt.
Processor byggs upp antingen med eller utan stifts för att sammananslutna med moderkorten. Dessa olika modeller kända som PGA och LGA socket:
-
- PGA (Pin Grid Array), stifts sitter i processorn
- LGA (Land Grid Array), stifts sitter på moderkortet och inte på CPU-kapseln
Om processor anslutningskontakten är av typ LGA då har moderkortets socket stifts, men om processor anslutningskontakter är av typ PGA då har moderkortet små håll där processors stift passar in. AMD processor har oftast PGA anslutningskontakter dock namnet är AM tillsammans med ett numerisk identifikation exempelvis AM4. LGA används mest av Intel. På senare år har Intel och AMD processorer mest LGA anslutningskontakter.
PCI Express
PCI Express (Peripheral Component Interconnect Express) förkortat till PCIe, är en höghastighets seriell-bus som används för nätverkskort, ljudkort och grafikkort. PCI-e har utvecklats som ersättare för den föråldrade PCI och AGP standarden. De senaste PCIe standarder är 4.0 (2016-2019) och 5.0 (2019-2022) har en överföringshastighet på:
- PCIe 3.0 x16 upp till 32 GBps
- PCIe 4.0 x16 upp till 64 GBps
- PCIe 5.0 x16 upp till 128 GBps
Observera att överföringshastigheten dubbleras inom tre år (bilden nedan hämtades från Nordic hardware, klicka på bilden för att komma åt deras hemsida):
En av de stora skillnaderna mellan PCI och PCIe är att PCIe stödjer Full duplex. Med fullduplex menas att data kan skickas och ta emot på samma gång till skillnad mot PCI som bara stödjer half duplex.
Banor: x1, x4, x8, x12, x16 och x32
En bana är uppbyggd i två par datasignaler, ett för sändning och det andra för mottagning. Varje bana används som sagt i full duplex, där data paket transporteras i 8-bitar eller i ”byte” format i båda riktningarna.
Det finns olika många banor beroende på vad man ska koppla in, t.ex. ett nätverkskort eller ljudkort så räcker det med 1 bana (x1PCIe) medans ett grafikkort behöver flera banor för bättre kommunikationshantering (x8PCIe-x16PCIe) där x16 är det största PCIe kortet.
Tanken är att PCIe varianterna ska passa med varandra. Till exempel ett x4 eller x8 PCIe kan fysiskt passa in i ett x16 däremot inte ett x16 i ett x4 eller x8. Kortet kommer att fungera i x4 eller x8 läge.
SATA
- SATA är den nya standarden för IDE-enheter som i huvudsak är byggd för att förflytta data seriellt till och från datorns hårddiskar men den används även till DVD och Blueray-brännare med mera.
- SATA stödjer högre hastigheter och smalare kablar än den mer otympliga Molex kablarna som funnits sedan konsumentdatorns början.
- SATA ersatte den äldre ATA-standarden (också känd som IDE) kring år 2005. ATA kallas numera Parallell ATA (PATA) för att skilja den från Seriell ATA (SATA).
- SATA-standarden är en konsumentvänlig lösning när det gäller uppgradering och bakåtkompatibilitet.
- Olika SATA versioner, olika kontakter och kablar.
SATA versioner och överföringshastigheter
- SATA 1.0 (2003) 1,5 Gbps
- SATA 2.0 (2004) 3 Gbps
- SATA 3.0 (2008) 6 Gbps
- SATA 3.1 (2011) 6 Gbps
- SATA 3.2 (SATA Express, 2013) 16 Gbps
USB
USB började som en billig och snabb teknik. Den första versionen, som blev kommersiellt stor, var USB 1.1 (även känd som USB Full Speed) . Versionen 2.0 är idag den vanligaste USB standarden men den betydligt snabbare USB 3.0 börjar att inkluderas på de flesta nya datorer. De olika versioner av USB är kompatibla med varandra men kringutrustningar kan behöva inkludera stöd för de olika USB versioner.
Nyare versioner oftast motsvarar högre hastigheter, se nedan:
- USB 1.1 LS (Low Speed, 1998) 1,5 Mbps
- USB 1.1 FS (Full Speed, 1998) 12 Mbps
- USB 2.0 HS (High Speed, 2001) 480 Mbps
- USB 3.0 SS (Super Speed, 2009) 5 Gbps
- USB 3.1 SSP (Super Speed Plus, 2014), 10 Gbps
Det finns flera olika USB typer:
Basic output/input system.
Det första programmet som körs på en dator vid uppstart är BIOS, vilket står för Basic Input/Output System. BIOS finns lagrat i en krets och drar väldigt lite energi. Det är BIOS som startar operativsystemet som finns lagrat i datorn och läser även av vilka enheter som är kopplade till datorn (t.ex. Mus, tangentbord, nätverksadapter o.s.v.). Precis som allt annat har datorns startup utvecklats vidare till att BIOS håller på att fasas ut med ett helt annorlunda mjukvara: EUFI.