Windows installation

När Microsoft lanserade sitt operativsystem Windows i sitt första format under 1980-talet kunde de knappast ana vilken succé det skulle bli, och vilken enorm marknadsandel som Windows skulle få på marknaden för operativsystem. Nu vet vi att Windows 10/11 är de mest populära operativsystem för användare världen över. Det är också Linux och Android bland andra operativsystem.

Installation

För att installera ett operativsystem bör man kontrollerar först om vad som krävs av datorn, detta kallas systemkrav. För att installera Windows 10 på en dator krävs minst följande:

 • Processor: 1 gigahertz (GHz) or faster processor or System on a Chip (SoC)
 • RAM: 1 gigabyte (GB) for 32-bit or 2 GB for 64-bit
 • Hard drive space: 16 GB for 32-bit OS 32 GB for 64-bit OS
 • Graphics card: DirectX 9 or later with WDDM 1.0 driver
 • Display: 800×600

Nu för tiden är de flesta datorer 64-bitar men de kan också vara äldre datorer som kör på 32-bitars. Likaså har dagens datorer RAM-minne på minst 8 GB om inte 16 GB. DirectX är teknik som hjälper till att skapa de specialeffekter för grafik och ljud för multimedieprogram, som spel och filmer.

För att installera Windows 10/11 på en dator, stationär eller bärbar, behöver man en installationsmedia. Denna media kan vara ett USB-minne som har konfigureras för att vara bootbart och som innehåller ISO-filen. Microsoft har ett eget program som gör ett USB-minne till installationsmedia. Länken nedan tar dig till Microsofts hemsida där du hittar programmet och ISO-filen: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

Programmet MediaCreationTool ska du använda för att att skapa installationsmedia (USB-enhet) och installera Windows 10 på en annan dator. USB-minnet ska ha minst 8 GB lagringsutrymme.

På Microsofts hemsida kan du läsa:

För att komma igång måste du ha en licens för att installera Windows 10. Sedan kan du ladda ned och köra verktyget för medieskapande. Mer information om hur du använder verktyget finns i instruktionerna nedan.

 • När du klickar på länken Lada ned verktyget nu så laddas programmet MediaCreationTool
 • Programmet hamnar på katalogen Hämtade filer. Innan du startar programmet ansluta USB-flashminnet till datorns USB-porten och därefter kan du högerklicka på MediaCreationTooll och välja Kör som administratör.

När du accepterar licensvillkoren får du frågan Vad vill du göra?

 • Uppgradera den här datorn nu
 • Skapa installationsmedia (USB-flasminne, DVD eller ISO-fil) för en annan dator

Du väljer Skapa installationsmedia. Därefter väljer du språk, arkitektur och utgåva. Du får rekommenderade alternativen och klickar på Nästa. Det är nu du får frågan om vilken media du vill använda:

 • USB-flashminne (Det behöver minst vara 8 GB)
 • ISO-fil (Du behöver bränna ISO-filen till en DVD senare)

Du väljer USB-flashminnet. Programmet MediaCreationTool hittar USB-flashminnet och du klickar på Nästa. Det är nu som USB-flashminnet görs till installationsmedia och en ISO-filen till Windows 10/11 laddas ned automatiskt.