Moderkort

Moderkortet är det största kretskortet i systemenheten. Det består av flera olika anslutningskontakter med vilka sammanbinds de olika komponenterna i en dator. I princip allt som finns i datorn kopplas på något sätt till moderkortet.

Moderkortets formfaktor

Moderkortet sitter i chassit och har olika storlekar beroende på komponenter kortet består av. Moderkortets storlek har ett antal varianter som kallas formfaktor exempelvis ATX, ATX Micro och Mini-ITX.

Bild 1: Moderkortets formfaktor

Förutom moderkortets formfaktor i samband med chassit, bör man tänka också på vilken processor ska anslutas till.

Chipset

Den viktigaste kretsen/kretsarna på moderkortet är Chipset, kretsuppsättning på svenska. Chipset används för att stödja huvudprocessorn. Om man pratar om processorn som datorns hjärna skulle man kunna kalla Chipset för datorns hjärta. Det hjälper till att dirigera informationen på moderkortet.

Äldre moderkort är byggt kring en styrkrets som ofta är uppdelad i nordbrygga och sydbrygga med syfte att hantera kommunikationen mellan komponenterna. Nord­bryggan var direktlänkad till grafikkortet, arbetsminnet, processorn och sydbryggan. I sin tur tog Sydbryggan hand om all data till och från alla in/ut-enheter, exempelvis mus, tangentbord, ljudkort, nätverkskort och lagringsmedia såsom hårddiskar. Bryggorna var strategiskt placerade på moderkortet. Nordbryggan låg centralt mellan processorn, arbetsminnet och grafikkortet. Sydbryggan placerades vanligtvis nära portarna för tilläggskorten och hårddiskarnas dataanslutningar på moderkortet. 

Dagens moderkort har ett annorlunda utseende. Från att vara baserade på tre chip (processor, nordbrygga och sydbrygga) är de istället baserade på en två chips lösning (PCH, Platform Controller Hub).

Bild 2: CHIPSET från 3 till 2 format

Namnet för moderkortet ASUS ROG Strix B460-F GAMIN, se bilden nedan, säger att chipset är Intel B460 med PCH i 10e generation. 

Bild 3: Chipset med PCH

Fördelen med att hålla så många funktioner som möjligt samlade i ett och samma chip är att hastigheten mellan involverade enheter förbättras. Exempelvis flyttades minneskontrollen från nordbryggan till processorn för att förbättra hastigheten mellan just processorn och arbetsminnena.

Moderkort översikt

Träna att identifiera komponenter på moderkortet.

Moderkorts översikt

 1. Strömförsörjning för processor
 2. Processorsockel
 3. Socklar för arbetsminnen
 4. Strömförsörjning för moderkort
 5. CMOS-batteri
 6. SATA 3
 7. SATA 2
 8. PCH
 9. Minne till BIOS
 10. System Panel Header
 11. USB 3.0-frontuttag
 12. USB 2.0-frontuttag
 13. Firewire-frontuttag
 14. Ljud-frontuttag
 15. PCI express x16
 16. PCI
 17. PCI express x1
 18. Strömförsörjning för fläkt
 19. Externa anslutningar.