Grafikkort

Grafikkort är en komponent som alltid har funnits i datorerna. Dess utveckling visar att den ursprungliga uppgiften som renodlad digital till analog signal konverterare har omvandlats till mer avancerade arbetsuppgifter. Det mesta av bearbetningen som utförs på en dator sker via datorns centrala behandlingsenhet, eller CPU. Så för att ge processorn en paus och hjälpa den att köra mer effektivt kan ett grafikkort användas för att bearbeta grafikdelen av bearbetningsbelastningen. Eftersom de flesta av dagens program är grafiskt orienterade kan grafikkortet hjälpa nästan alla program att köras mer effektivt. Skillnaden i prestanda märks dock särskilt i bildredigeringsapplikationer och 3D-spel.

Bild 1: Zotac Gaming GeForce RTX 3090

VRAM

VRAM står för Video Random Access Memory. Dess specifika funktion är att fungera som en buffert mellan CPU:n och skärmen för renderade bilder. Det är mest etablerat i grafikintensiva program som videospel eller 3D-grafikdesignprogram.

VRAM-minnet används för att lagra bilder som datorn visar, det fungerar som en buffert mellan processorn och grafikkortet. När en bild ska visas på skärmen läses bilden först av processorn och skrivs sedan till VRAM. Data konverteras sedan digital-till-analog-omvandlare (RAMDAC) som skickas till skärmen. Naturligtvis sker hela processen så snabbt att du inte märker det.

Bild 2: VRAM minne

Det finns olika typer av VRAM: Multibank DRAM (MDRAM), Rambus DRAM, Synchronous Graphics RAM (SGRAM) och Window RAM (WRAM). Även om var och en har ett unikt sätt att överföra data från processorn till skärmen, är det inte nödvändigtvis viktigt att veta vilken typ av VRAM som används.

Att välja ett grafikkort

Att välja grafikkort kan vara riktigt svårt ifall man vill ha en mining-dator eller en speldator. Däremot om datorn ska användas för att surfa eller för att använda texthanterare, kalkylhanterare eller presentationsprogram väljer man istället en dator med inbyggt grafikkort.

Två  tillverkare dominerar grafikkortsmarknaden: Nvidia och AMD, den senare i form av Radeon. Precis som processorer är AMD Radeon det mer plånboksvänliga alternativet, medan Nvidias GTX eller RTX är dyrare.

Att tänka på:

  • Frames per second (FPS) anger hur detaljerad grafiken ska vara, det vill säga hur många effekter som kan ritas upp samtidigt.
  • Strömförbrukningen kräver en kraftfull nätaggregat.
  • Antal grafikkort för att ytterligare öka prestandan något. Två identiska grafikkort dubblerar såklart kostnaden för själva grafikkortet och innefattar även att man behöver köpa en bryggkontakt mellan dem, samt ett dubbelt så kralligt nätaggregat. 

Hur fungerar ett grafikkort?

Här är en kort video som förklarar tekniska grundprinciper för ett grafikkort