RAM-minnets hastighet brukade anges i MHz men enheten ändrades till MT/s. Är det korrekt att fortsätta använda MHz eller ska man använda MT/s?
För att besvara denna fråga behöver vi börja med minnesbeteckningen DDR, som står för Double Data Rate. DDR-tekniken, som möjliggör dubbel datahastighet, är grunden för hur dagens RAM-minnen fungerar.
RAM är en digital krets som alltid opererar vid en viss klockfrekvens, vilket innebär att en oscillator styr minnets arbetshastighet. En oscillator genererar elektriska pulser, och tiden mellan två pulser kallas en klockcykel. Antalet klockcykler per sekund mäts i Hertz (Hz), där exempelvis en klockcykel per sekund är 1 Hz. När frekvensen mäts i miljoner klockcykler per sekund används enheten Megahertz (MHz). Vid varje klockcykel kan minnet utföra flera operationer, såsom att läsa, skriva, radera eller flytta data i en minnescell. Varje minnescell består av en transistor och en kondensator, där transistorn styr strömflödet och kondensatorn lagrar energi som representerar digitala ettor och nollor.
Klockfrekvensen i Hz anger hur många klockcykler som utförs per sekund. Dock motsvarar detta inte nödvändigtvis antalet dataöverföringar som sker. Det är här begreppet DDR kommer in. Double Data Rate innebär att två transaktioner kan utföras under varje klockcykel – en på den stigande och en på den fallande kanten av klockcykeln. Detta innebär att även om klockfrekvensen förblir densamma, fördubblas antalet dataöverföringar per sekund.
Därför används MT/s (Megatransfers per sekund) för att beskriva den faktiska datahastigheten. Med DDR kan minnet överföra två bitar per klockcykel, vilket gör att datahastigheten i MT/s är dubbelt så hög som klockfrekvensen i MHz. Så medan MHz fortfarande beskriver klockfrekvensen, är MT/s mer korrekt för att beskriva hur många dataöverföringar som faktiskt sker.
Nu när nyckelbegreppet som definierar alla DDR-minnen har förklarats, kan vi besvara frågan om vilken enhet som är korrekt att använda för att ange RAM-överföringshastigheten.
Enheten MT/s (Megatransfers per sekund) representerar miljoner transaktioner per sekund, vilket gör det enklare att uttrycka dataöverföringen utan att behöva tänka på stigande och fallande klockcykelkanter. Till exempel, när vi talar om DDR4 3200 MHz minne, syftar vi egentligen på en överföringshastighet på 3200 MT/s, medan den faktiska klockfrekvensen för I/O-bussen är 1600 MHz. Detta eftersom DDR-tekniken möjliggör två transaktioner per klockcykel, en på den stigande och en på den fallande kanten.